vineri, 4 octombrie 2019

Revoluția din Decembrie 1989 – Brașov


Revoluția din Decembrie 1989 – Brașov


Brașovul a fost printre primele orașe, după Timișoara, unde au avut loc manifestații de amploare încă din ziua de 21 decembrie 1989. Dacă până în seara zilei de 22 decembrie nu au fost victime și distrugeri materiale, după această perioadă, din păcate, au rezultat 66 de persoane ucise și 136 rănite.
Cauza acestui bilanț tragic a fost proasta coordonare a efectivelor militare aduse în centrul orașului, lipsa comunicării și înarmarea civililor.

Cuvinte-cheie: 1989, Brașov, Ghimbav, demonstranți.

21 decembrie 1989
Acțiunile de protest ale brașovenilor împotriva regimului comunist au început la data de 21 decembrie 1989, în jurul prânzului, la ICA Ghimbav, unde muncitorii au primit informația că niște elicoptere venite în revizie urmau să decoleze spre Caransebeș. Muncitorii aflaseră despre evenimentele de la Timișoara și bănuiau că aceste elicoptere vor fi folosite împotriva manifestanților de acolo. Astfel, muncitorii au ieșit pe pista de decolare a întreprinderii și au blocat zborul elicopterelor. După această acțiune, la îndemnul lui Ioan Demi, au trecut la mobilizarea muncitorilor pentru a pleca în marș în centrul Brașovului, cu scopul de a-și manifesta solidaritatea cu timișorenii și de a-și exprima doleanțele cu privire la organele de conducere ale țării.
Coloana a plecat de la ICA Ghimbav în jurul orei 15.00-15.30, iar pe parcursul deplasării lor prin Brașov li s-au alăturat și alți locuitori și muncitori din alte întreprinderi ale orașului.
Conducerea Comitetului de Partid, sub coordonarea lui Gheorghe Pană, membru al CC al PCR, a luat măsuri de apărare a sediului Comitetului Județean. Trupele de Securitate și Miliție de la UM 01107 Brașov, UM 01932 Brașov și formațiunea de intervenție a scutierilor au asigurat apărarea sediului de partid.
A existat doar un incident mai serios spre seară, când un grup de manifestanți a încercat să dezarmeze militarii și să pătrundă în sediul Comitetului Județean. Atunci militarii au executat foc de avertisment în plan vertical, nefiind rănit nimeni. Demonstranții i-au înmânat primarului municipiului Brașov o petiție în 5 puncte cu doleanțele lor.
În noaptea de 21 spre 22 decembrie, grupuri de manifestanți s-au deplasat pe la marile întreprinderi pentru a mobiliza muncitorii la grevă și demonstrații.

22 decembrie 1989

De dimineață, brașovenii s-au adunat în centrul orașului, scandând lozinci împotriva regimului. O delegație a demonstranților a înaintat conducerii județene de partid un document cuprinzând 7 puncte. Prima cerință a fost demisia soților Ceaușescu din toate funcțiile de stat și de partid.
După anunțarea la radio și televizor a fugii dictatorilor, cei din conducerea partidului au plecat, efectivele militare au fost retrase în cazărmi, iar demonstranții au pătruns în sediul partidului și al Securității.
Odată cu lăsarea serii și vizionarea evenimentelor de la București s-a instalat confuzia și panica. În acest context, a fost numit președinte al FSN Brașov general-maiorul Ion Florea, comandantul garnizoanei din Brașov.
După ora 21, în urma deschiderii focului la București și a zvonurilor care circulau în Brașov, Florea a ordonat înarmarea gărzilor patriotice și a civililor din sediul Comitetului Județean cu puști „ZB” și au fost aduse subunități ale unităților militare în zona centrală a orașului. Astfel, în noaptea de 22/23 decembrie au fost aduse și amplasate în zona centrală a orașului următoarele efective militare:

– de la UM 01090 Predeal, 148 de militari în termen și 9 ofițeri poziționați în zona clădirii Modarom, Hotel „Capitol”, trotuarul dinspre poștă, Parcul „9 Mai”, Restaurantul „Cina”;
– de la UM 01199 Ghimbav, 128 de militari în termen împreună cu ofițeri și subofițeri amplasați în zona Magazinului „Universal”, Hotel „Capitol”, Palatul Telefoanelor, Restaurantul „Cina”. Aceștia au avut în dotare și 2 mitraliere AA montate pe platforma unor autocamioane;
– de la UM 01028 Hălchiu, 123 de militari în termen împreună cu ofițeri și subofițeri amplasați în zona centrală a orașului, Hotel „Parc”, Comitetul Municipal, Hotel „Capitol” și străzile adiacente;
– de la UM 01932 Brașov, 207 militari, un număr de 167 fiind elevi de școală militară și 40 de militari în termen redus. Aceștia au fost amplasați în interiorul și în fața Comitetului Județean;
– de la UM 01181, UM 01096 și UM 01699 au fost aduși 48 de militari în termen și amplasați tot în zona centrală a orașului.

Deschiderea focului

În zona centrală a orașului un rol activ l-a avut un detașament de militari de la UM 01181 Brașov, comandat de căpitanul Mircea Dorian. La operațiunile întreprinse de acest detașament a participat și unul dintre demonstranți, pe nume Emil Ivașcu, care, în urma solicitărilor repetate, a primit pistolul-mitralieră de la căpitanul Dorian.
În urma unei confuzii, în jurul orei 2,40, Emil Ivașcu a deschis focul în direcția a doi tineri care transportau o bancă din Parcul „9 Mai” către Palatul Telefoanelor cu intenția de a face o baricadă pe Strada Mihail Sadoveanu. Imediat, fără ordin, militarii aflați în dispozitivele din centrul orașului au deschis focul. A urmat un adevărat haos, s-a tras la întâmplare în toate direcțiile, foarte mulți demonstranți fiind prinși în mijlocul acestui foc încrucișat. S-a tras până dimineața, confuzia și haosul persistând toată noaptea.
Rezultatul a fost tragic: 39 de persoane ucise, dintre care 10 militari în termen de la UM 01090 Predeal, au fost rănite 82 de persoane, dintre care 35 de militari. 21 de militari au fost răniți în zona centrală a orașului și au făcut parte din UM 01090 Predeal.
În zilele următoare și mai ales nopțile au mai avut loc schimburi de focuri pe tot cuprinsul orașului, rezultând 27 de persoane ucise și 54 rănite.
Este de menționat faptul că în zilele de 21 și 22 decembrie, până la fuga soților Ceaușescu, în Brașov nu s-au înregistrat victime și nici distrugeri de bunuri materiale.

                                                                                                                            Gino RADO




Niciun comentariu: